Proizvodni pogon

Modelarija PIB extra d.o.o. raspolaže s natkrivenom proizvodnom površinom od 20.000 m2, od čega je 900 m2 uredskih prostora namijenjenih tehničkoj podršci i razvoju proizvoda. Proizvodnja modela vrši se u različitim fazama proizvodnog procesa te se odvija u šest međusobno povezanih hala. Sve proizvodne hale opremljene su mosnim dizalicama koje se koriste za manipulaciju modelima u proizvodnji. Kako bismo uvijek bili spremni za zahtjeve naših kupaca i trenutno mogli početi s proizvodnjom, raspolažemo s velikim skladištem suhe drvene građe i šperploča. Modelarija PIB extra d.o.o. u svom proizvodnom procesu ne stvara nikakav štetni otpad, već je riječ o uobičajenom industrijskom otpadu (metalni otpaci, ambalaža premaza i boja) koji zbrinjavaju ovlašteni sakupljači otpada, u skladu sa zakonskim propisima i pravilima.

S obzirom da posebnu pozornost pridajemo energetskoj učinkovitosti, drveni otpad (piljevina i drevni ostaci)  koristi se za zagrijavanje proizvodnih pogona – u 2011. godini izgrađena je nova kotlovnica od 320 kW, sa silosom (spremnikom piljevine) od 310 m3, koja služi za zagrijavanje kompletnog pogona.

Oprema i strojevi

Svi proizvodi obrađuju se na suvremenim 5-osnim CNC strojevima. Elektronski 3D modeli modeliraju se iz 2D crteža ili ih šalje kupac. Ovakvim načinom proizvodnje omogućeno je racionalno upravljanje resursima, a da se ne spominje i veća preciznost od one dobivene klasičnim modelarskim postupcima. Kvaliteta ovakvih proizvoda je veća i rok izrade puno je kraći.

Modelarija PIB extra d.o.o. posjeduje nekoliko manjih 3-osnih CNC strojeva te pet novih 5-osnih CNC strojeva, od kojih se izdvajaju dva stroja velikih gabarita za proizvodnju najvećih i najkompliciranijih modela.

Radne dimenzije najvećih strojeva koje se trenutno nalaze u proizvodnji su  13 x 5 x 2,5 m te 20 x 8 x 2,5 m.